Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2010 18:16 - Средни Родопи - V - Триград
Автор: vali Категория: Туризъм   
Прочетен: 10184 Коментари: 3 Гласове:
6



Толкова много впечатления за един ден си бяха едно истинско изпитание, за жадните ни за гледки души.Трябваше да нощуваме някъде и ние си бяхме избрали това да бъде предварително Триград.Наши приятели бяха ходили предишната година и ни препоръчаха да отседнем при лаля Захаринка.
Намерихме къщата сравнително лесно.Ако някой очаква ,че Триград е някакво модерно и уредено село,значи много ще сбърка.Улиците, ако така могат да се нарекат страничните разклонения, са черни и чакълени селски пътеки.Това изобщо не ни развали настроенито, все пак това е очарованието на Родопите.Запазена девствена природа, мили и любезни хора,готови да ти помогнат, с каквото могат.Настанихме се и тръгнахме да вечеряме.Открихме една хубава механичка, в която опитахме някои родопски гозби.Аз лично много харесах картофите по триградски.Вечерта се разговорихме с хазяите.Поразпитахме за забележителностите в района.Имаше още доста неща да видим, освен Дявоското гърло на идване.
Оказа се ,че в Триград нямаше, къде едно свястно кафе да изпием на сутринта.Задоволихме се със селският Хоремаг от време оно.Какво -  толкова и това е част от романтиката на пейзажа.Поразговорихме  се с  местните.Посъветваха ни да се покатерим на стената над селото, да си наберем истински мурсалски чай.

image

Това е т.нар.стена над селото.
image


На пръв поглед лесно за изкачване,но вържеш ли се на оптичната измама, тогава му мисли.До някъде се върви добре и си береш билки, куило и други тревички, но после само нагоре и то на четири крака.Пълзиш само нагоре и никакво поглеждане надолу.По едно време си мислех, че ако се пдхлънем на някой камък, няма да ни съберат костите долу.Едва издрапахме след 1.5 часа до върха.Отгоре се отри прказна гледка.Равна поляна с дъхави треви - мащерка, риган, равнец, само не и мурсалски чай, за когото се катерихме толкова време.Е, откъснахме няколко стръкчета, но си беше направо мъка, за две - три стръкчета.
image
Гледката е от стената над Триград.
image
Новите къщи в горната махала.
image
Една от многобройните пещери в района на селото.
image

image
По-добре вместо да си дерете ръцете и краката по стената да ползвате пътя, който са си построили за тази цел местните.
image
И тук има римски мостове.
Прочутото родопско гостоприемство и къщи са си впечатлителни за хора от Северна България.Останахме доста впечатлени от вътрешната подредба.
image

image

image
Ако харесвате битовият стил, значи това е вашето място.
В района на Триград, както вече споменах ,има много пещери, които може да посетите, след предварителна заявка.Опитен спелеолог ще ви покаже Харамийската пещера.Тя се намира в близост до Дяволското гърло.Тя не е благоустроена, но се използва за пещерен туризъм заради намиращите се в нея археологически находки.
В покрайнините на Триград има и конна база.За всеки вкус  по нещо интересно.Ако сте предвидили посещение на Дяволското гърло, не пропускайте да се насладите на Триград, за ден - два.
Нашата екскурзия продължи към Широка лъка и Гела.






Гласувай:
6



1. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
15.01.2010 19:24
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - РОДОПИТЕ
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2009/11/10/proekt-quot-na-bylgariia-s-liubov-rodopite-quot-vtora-chast.433225



С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. pepeto - спокойно село
30.01.2010 14:40
в моето напрегнато ежедневие ми се иска да разпусна на това хубаво място
цитирай
3. анонимен - Триград
20.09.2010 19:03
Страхотно място, което бих посетила отново. Лично аз като не особен почитател на стил "черги" се настаних със семейството си в една от новите къщи - "Панорама". Много хотели биха отстъпили на чистотата и гостоприемството в красивата обстановка на тази семейна къща. И сега в мигове на умора мисловно се пренасям в чудната гледка, която се откриваше в ранни зори от прозореца на нашата стая. А как вкусно готвеше хазяйката Милена. Верандата беше нашето кафене - още със ставането ни очакваха мекички, мурсалски чай и дъхаво еспресо. Щом и на децата им хареса това местенце /вкл. тинейджърка с младежки претенции/ то гласувам 10!!

Христина
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vali
Категория: Туризъм
Прочетен: 199597
Постинги: 12
Коментари: 77
Гласове: 126
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930