Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2010 16:19 - Българската Независимост и гара Трапезица
Автор: vali Категория: Туризъм   
Прочетен: 10543 Коментари: 13 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          Родена съм във Велико Търново, но от години живея далече от този прекрасен град. По стечение на обстоятелствата завърших и история във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий", а наследствената ни къща се намира в т.нар.стар град, квартал Асенов.Когато си прибирам в родния си град слизам от влака на спирка Трапезица. От малка имам хубави спомени за тази част от В.Търново. Гарата работеща, спретната, с прилична топла чакалня, бюфет и вежливи служители. Все пак тя се намира точно под историческият хълм Трапезица, а в недалечното минало около нея имаше и работещи предприятия. До самата гара се намира бившата фабрика Етър, която в миналото захранваше с боскетболни топки всички български училища. Пустеещ в близост е и старият телферен завод. От гара Трапезица да разклона между кв.Асенов, новия квартал и кв.Дервента водеше прекрасна осветена алея.
         Кое ме провокира да ви занимавам с някаква си гара? Пустеещи гари из Нава България - колкото щеш! Да така е, но тази гара е свързана с бългаарската история, освен че на нея слизат неколцина заблудени пътници.
         На 22.09.1908 год. на нея слиза княз Фердинанд, който се отправя към историческата църква " Св.40 мъченици", където прочита Манифеста, с който провъзгласява  българската Независимост от Османската империя, след което се отправя към хълма Царевец. Хиляди търновчани приветстват  Фердинанд, който обявява България за царство и  окончателното отхвърляне на васалитета към империята на султана.
       След Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 год., изцяло български акт защитен с победата в Сръбско-българската война, това е ново доказателство за амбицията на българските управници да диктуват собствената си политика. Акта на обявяването на Независимостта е наистина голямо постижение за България, която само 30 години по-рано е получила своята свобода от близо 5 вековното владичество.
       Провокира ме да пиша и това, че Търново се посещава от хиляди български и чужди туристи всеки ден.Те се качват на Царевец, плащат си да гледат аудио-визуалната програма " Звук и светлина",посещават музеите, разглеждат църквите на Арбанаси, без и въобще да подозират, че само на няколкостотин метра от тях една историческа постройка се руши. Какво прави управата на Търново, за да спре това бавно заличаване на историята - нищо явно. Все пак гара Трапезица се намира в задния двор на Търново, далеч от излъсканите атракции за посещаващите старата столица. Пък и колко ли българи са наясно с родната си история и знаят подробности, къде е слязал някакъв си цар живял преди повече от сто години.
       Гара Трапезица отдавна не се ползва от търновчани. Пътниците предпочитат да слизат на гара Велико Търново, поради обясними причини. Първо при поредното насипване на жп път перонът е станал толкова нисък, че хората трябва да слизат със скачане и то направо на чакъла, защото и релсовият път се е изкривил в обратна посока. При тези скачания и под релсите можеш да попаднеш, а да не говорим и за качването. Задължително ти трабва помагач да те повдигне или те изтегли във влака.
       Гара Трапезица от години се води всъщност спирка и вече дори не е обслужвана. Няма никакъв персонал. Билети се закупуват направо във влака. Няма дори и здрава пейка, на която да приседнеш докато чакаш поредното закъснение на влака от Балкана, а като и няма кой да ти каже, че има закъснение - просто седиш и си чакаш. Тъжна гледка и картинка. Да ти се скъса сърцето, как една сграда с история се руши. Какво пречи на община Велико Търново да отдели малко средства и да постегне сградата, да направи една експозиция свързана с обявяването на Независимостта, да сложи един график с дни за посещение, ако и тежи да назначи човек на цял щат. Явно БДЖ няма нито средствата - нито желанието да направят нещо по въпроса, остава управата да се смили над жалката гледка и да предприеме нещо.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Това е само малка част от грозната гледка. На фона на приказната природа, на величествения хълм Трапезица зад самата гара, това е просто недопустимо.Какво виждат от влака при преминаването покрай малката гаричка пътниците? Ето тази жалка картинка. Това също е Велико Търново, скъпи приятели, част от милата ни родна и скъпа България.



Гласувай:
9


Вълнообразно


1. анонимен - Гаврил -коментар
21.09.2010 17:12
Това е нашата управа- меркантилна и без сърце да мисли за най- важните паметници на културата в Бългрия.
цитирай
2. veselaj - Аз съм от Търново и от години ме боли, ...
21.09.2010 19:06
Аз съм от Търново и от години ме боли, че толкова красива сграда се съсипва. А би могла да е атракция за туристи - и с красивата си архитектура, и с уникалната природа. В Германия използват стари парни локомотиви за подобни атракции. Но у нас... Поздрави за поста.
цитирай
3. анонимен - Тъжна и безотговорна работа
21.09.2010 19:58
Рядко минавам от там, но винаги, когато ми се случи ми засяда буца в гърлото...Всеки път спирам, оглеждам, нахлуват спомени и ми идва да хвана някой безхаберен служител за гушата, ама кой да е той, като един ли е, двама ли са?...
цитирай
4. meto76 - http://www. dnevnik. bg/bulga...
21.09.2010 21:52
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/09/21/963861_sudut_ne_otstrani_ot_dlujnost_velikoturnovskiia_kmet/

Съдът не отстрани от длъжност великотърновския кмет.
Това е по темата.
цитирай
5. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
21.09.2010 22:43
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" ТРЕТА част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
6. tota - Безхаберна България с днешните, които отново
21.09.2010 23:25
на "чужда кола катраник" я правят...Тъжна картина ...Май сме родени за рушене, не за съзиждане...
цитирай
7. meto76 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
22.09.2010 08:19
yuliya2006 написа:
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" ТРЕТА част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ


Давам ти разрешение.Познавам човека няма да направи проблем.Даже и аз мисля да кача постинга в моя блог само, че в раздел политика, а не туризъм.
цитирай
8. irka66 - Поздравление за постинга! :)))
22.09.2010 19:28
Дано се сетят и за гарата и направят нещо, както за хълма !
цитирай
9. анонимен - milena
27.09.2010 11:57
За съжаление това е грозната истина, за безхаберието на нашите управници! Дано има още българи и да направят нещо за това историческо място! Поздравления за постинга!
цитирай
10. анонимен - Поздравления за постинга!!!!!!
30.09.2010 19:01
Поздрави от СЛОНЧО!!!!!!!Ако отделиш време и ме заведеш там ще набележим конкретни мерки за реставриране на гарата със средства от Еврофондовете!!!!! Н....
цитирай
11. анонимен - Todor Isaev
06.10.2010 21:31
Имам чувството, че колкото и да си пишем и колкото и да си говорим, именно това най-харесват политиците на демокрацията, че по този начин - пишейки , само си изливаме гнева към тяхното безхаберие и неадекватното им поведение. И те точно на това разчитат. Ше ги поплюем малко, ще се разговорим и после както винаги става - всяко чудо за три дни. Така е и с престъпната хроника, и с корупцията, постоянно нещо страшно или фрапантно, безпрецедентно дори за цивилизования свят се случва, ние цъкаме с език известно време и после забързани в собствените си тегоби и пропблеми забравяме за чуждия и за всеобщия дори, защото по малко ни засяга, от нашия си по наболелия в действителност проблем. Само, че мойто предложение в случая, приятели е, ако може да канализираме някакси, а не само да излеем някъде гнева си. Имам предвид конкретно да се пише и тормозят непрекъснато институциите, от които това зависи, за да вземат някакво по сериозно отношение по този въпрос. На първо място това са община В. Търново, както и БДЖ, които предполагам, че стопанисват сградата. И за да има някакъв успех това трябва да стане с постоянен и публичен тормоз и тук, може да ви е смешно, но ще дам за пример предаването "Господари на ефира" като една успешна и наистина работеща формула, когато трябва да се притисне някой, който бяга от отговорност и не си върши работата. А тук стигам, и до едно още по, ако щете дори и налудничаво мнение. Склонен съм да мисля че политиците и въобще власт имащите в тая страна са дори недотам образовани, че да знаят и да разбират важността на тая гара за историческото минало на страната ни. Та те дори не знаят каква е разликата между Съединението и Деня на независимостта, а ние искаме от тях не само да разберат, но и да вземат мерки за да не се загуби тоя пеметник на свободна и независима България. Те дори се чудят каква е разликата между 3ти март и Деня на независимостта. за тях е все едно, че страната ни от княжествто е станала на този ден царство, те не знаят титли, йерарх
цитирай
12. анонимен - Todor Isaev
06.10.2010 21:45
Та исках да кажа, че не знаят нищо за разликатга между княжество и царство и произичащите от тази разлика привилегии на политическата сцена от онова време. Тоест нека обобщя, че за да се оправи нещо в тая страна, трябва да се почне от образованието, както в самото образование като система, така и в образователния ценз и културата, имам предвид общата култура на политици, общинари и т.н., защото то не може само да гледаш да се докопаш до някой пост и да точиш от там средства по някоя европейска програма, а трябва с интелект да се управляват умни хора, за да бъде едно управление успешно. Друг е въпроса приятели, че българите сами си избираме управниците, в по тесен смисъл кметовете и общинските съветници. Тоест пак стигаме до образованието, ако народа ни е образован ще избира и свестни политици, а няма да се кефи на Слави Трифонов и да слуша чалга. Нали знаете " Какъвто народа, такива и управниците" се казва в поговорката" И в тоя ред на мисли, за каква гара Трапезица говорим, за каква независимост, от кой, от Турция ли? Само погледнете жалката действителност: Турски сериали, Турска и циганска музика. Явно в културно отношение, ние още сме в турското робство...
цитирай
13. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
06.02.2012 14:38
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vali
Категория: Туризъм
Прочетен: 198950
Постинги: 12
Коментари: 77
Гласове: 126
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031